2017. október 29., vasárnap

AHS-kalauz | pumpkin-parádé #4


Szervusz, Drága Olvasó!
Talán tudod, mekkora rajongója vagyok az American Horror Story című sorozatnak, aminek jelenleg a hetedik évadja van kifutóban. Ha szerencsém van, és lelkes AHS-fanokkal állok szemben, nem kell sokat magyaráznom, de ha netalántán nem ismered ezt a világot, igyekszem érthető lenni a bejegyzés során.

Az American Horror Story első évadát 2011-ben alkotta meg Ryan Murphy és Brad Falchuk, olyan remek színészekkel, mint Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Emma Roberts, Frances Conroy, Kathy Bates, sőt, az ötödik évadban még Lady Gagának is főbb szerep jut.
  Az AHS évadai nem függenek össze, mindegyik egy-egy egész kis sorozat, és a legtöbb színész több évadban is feltűnik, mindig más szerepben. Egyedül Sarah Paulson, Evan Peters és Lily Rabe játszik mind a hét évadban.

 

Az első évad, a Murder House (Gyilkos ház) egy kaliforniai ház sok évtizedes történetét mutatja be soook halálesettel és egy 2011-es jelensíkkal, az Asylum (Zárt osztály) 1964-ben játszódik egy massachusettsi elmegyógyintézetben, és szerintem minden évad közül ez a legparább. A Coven (Boszorkányok) 2013 New Orleans-ában játszódik, a legkevésbé ijesztő, de szívemnek talán legkedvesebb AHS-évad. A Freak Show (Rémségek cirkusza) egy floridai horrorcirkusz életét mutatja be 1952-ben, és ez Jessica Lange utolsó szereplése is a sorozatban - pedig elég jól csinálta a néni. A Hotel és a Roanoke is a jelenben játszódik, 2015-16-ban, és valljuk be őszintén, a Roanoke a sorozat mélypontja. Az éppen futó Cult pedig a jelen Michiganjében zajlik, és tele van politikával. Iszonyú kíváncsi leszek, hogy Trump bácsi mit fog ehhez az egészhez szólni.


Az AHS rettenetesen összetett, és nagyon ütős sorozat, ami még mindig tud újat mondani. Igényesen kidolgozott karakterdrámája van, kevés az egysíkú karakter, és persze remek színészi alakításokat lehet látni. Még Lady Gagát is megtanították színészkedni egy évad erejéig. A kedvencem Jessica Lange négy karaktere, mind a négy nő önző, hidegvérű és okos, a maga módján tehetséges, de a legkevésbé sem ártatlan alak. A másik kedvenc Evan Peters: az egymástól nagyon elütő jellemű karaktereket is tökéletesen hozza, mindig jó a szövege, de sose normális. Imádom. Még Andy Warhol is volt egy fél rész erejéig.


Lehet a sorozatot szeretni vagy utálni, de senki nem megy el mellette szó nélkül, és ez az AHS egyik legjobb tulajdonsága. Pár apróság teszi ennyire megosztóvá, és szerintem a zsenialitása is ezekben rejlik:

  • Nem tömik tele az alkotók gagyi jumpscare-ekkel és nem is lesznek tőle rémálmaid, tehát az ugrálós horrortól és a pszichothrillertől is elég messze áll, de elgondolkodtat, és görbe tükröt tart eléd.
  • Tanít, nem szájbarágósan, hanem úgy, hogy észre sem veszed. Az interperszonális kapcsolatokról és a nagybetűs életről egyaránt, de ha odafigyelsz, még halottat feltámasztani is megtanulhatsz a harmadik évadból. 
  • Fanyar, szarkasztikus humora van, és Evan Peters fent megjelenő nyolc karakteréből mondjuk hat felelős a komikum jelentős részéért. 
  • Rádöbbent, hogy jöhetnek-mehetnek itt boszorkányok meg kísértetek meg vérszívók meg mindenfélék, mégiscsak a Homo sapiens a legfélelmetesebb dolog, amivel találkozhatsz.


A hetedik évadnak már hét részét sugározták a tizenegyből, és nagyon erőszakosan feszegeti a 21. század fontos kérdéseit. Az elnökválasztásból indul ki az egész cselekmény, van egy leszbikus házaspárunk és két meleg fickónk is, szerepe van a rasszizmusnak és a média erejének is. Egyre durvulnak az események, az eleinte hallucinációnak hitt bohócbanda mindenkit likvidál, aki beleköp a politikuspalánta levesébe, összevissza kuszálódnak az egyébként is gubancos szálak, és én már tűkön ülve várom, vajon a) hová tart ez az egész, életben marad-e egyáltalán valaki, b) összeháborúzik-e a két szervezet, c) mi lesz Allyvel és d) milyen lesz a visszhangja ennek az évadnak - úgy értem, politikailag. Én úgy látom, Murphy-ék igyekeznek nem direkt módon állást foglalni Trump ellen vagy mellett, de azért szurkálják a fickót rendesen. Ha jól működik az emberismerő szenzorom, és az elnök úr tényleg nem érti a szarkazmust, nem lehet nagy baj, de komolyan nagyon kíváncsi vagyok, belekötnek-e a politikusok, vagy sem.

Végül pedig hoztam pár érdekességet és információt:
  • Lesz egy nyolcadik és egy kilencedik évad is, és Sarah Paulson is vállalt szerepet.
  • Evan Peters és Emma Roberts jegyben járnak. 
  • Az első évadbeli ház létezik, a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban is feltűnt és 2013 óta eladó, valamint az ötödik évad Hotel Corteze is létezett valahol Chicagóban (az összes titkos járatával és mindennel együtt).
  • A második évadnak kb. a 80%-a igaz történet, Alma és Kit szerelmétől Dr. Thredson gyilkosságain át az elmegyógyintézet kedves kis gyógymódjaiig.
  • A harmadik évadban feltűnő Delphine LaLaurie, Marie Laveau és a New Orleans-i hóhér is létező személyek voltak, a negyedik évad Edward Mordrake-je pedig egy Charles Lotin Hildreth nevű fickó könyvének szereplője volt.
  • A Freak Show-ban Bette és Dot, a sziámi ikrek jelenetein 27 ember dolgozott, és minden jelenet felvétele kb. 15 órába telt.
  • A szintén a negyedik évadban Ma Petite-et játszó Jyoti Amge-t mérete miatt Indiában istenségként tisztelik.
  • Evan Peters tetőtől talpig be volt kenve síkosítóval, hogy beleférjen a bőrszerkóba az első évadban.
  • Az intróban természetesen nem véletlenül látjuk azt, amit. A készítője, Kyle Cooper alkotta meg a Walking Dead című sorozat intróját is.
  • Azokban a diákokban, akik az első évadban az iskolai lövöldözésben haltak meg, van egy közös tulajdonság: mind Boston Red Sox játékosok neveit viselik.
  • Az évadok összefüggnek. Szerintem még Murphy sem tudja, hogyan, de összefüggnek. (Na jó, ez nem igaz, csomó mindent tudok én is, és ha megnézed a sorozatot, Mélyen Tisztelt Olvasóm, majd te is fogsz.)
Remélem, meghoztam a kedved egy jó kis sorozatnézéshez. Több évadban is van halloweeni jelenet, szóval hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése